Drasztikus áremelést jelentettek be! Pár héten belül az egekbe szökik a tojás ára! Vérlázító, hogy mennyibe fog kerülni 1 tojás – itt az ár, ezen te is ledöbbensz!

Drasztikus áremelést jelentettek be! Pár héten belül az egekbe szökik a tojás ára! Vérlázító, hogy mennyibe fog kerülni 1 tojás – itt az ár, ezen te is ledöbbensz!

0

Csak januártól lehet olcsóbb a tojás Akár a 60 forintot is elérheti a tojás darabára karácsonyra. A drasztikus növekedés oka, hogy kevés a baromfi,...

Csak januártól lehet olcsóbb a tojás

Akár a 60 forintot is elérheti a tojás darabára karácsonyra. A drasztikus növekedés oka, hogy kevés a baromfi, hiszen az év eleji madárinfluenza-járvány, illetve a közelmúltbeli fipronilos rovarirtó szeres tojásszennyezés miatt Európa-szerte több tízezer tyúkot le kellett vágni. Az árnövekedés nemcsak a közvetlen fogyasztásra lesz hatással, hanem sok édesipari, konyhai termékre és számos nélkülözhetetlen alapanyagra is.

Decemberben egyébként is szokásos, hogy magasabb áron értékesítik a tojásokat. Az ünnepi készülődés és a hagyományos tyúktartás termelésének csökkenése miatt normális, hogy emelkednek az árak, azonban ezek mögött más események is felfedezhetők – fogalmazott Sütő Zoltán, a Kaposvári Egyetem Állattenyésztés-technológiai és Menedzsment Tanszékének oktatója az M1 Híradójában.

November másodikán adott ki a Baromfi Termék Tanács egy közleményt, amelyben világosan rámutatott arra, hogy a hazai és az európai tojásárak jelentősen változtak 2017-ben. Ennek egyik oka az év elején tapasztalt madárinfluenza-járvány volt. A másik fontos ok, ami az év közepétől érezhető, a fipronilbotrány – hangsúlyozta az oktató.

Európában 390 millió tyúk termel, és mindkét tényező – a madárinfluenza és a fipronilbotrány – jelentős teleplétszámot és állatlétszámot érint. Ugyanakkor az a kérdés, hogy ezek a változások meddig éreztetik hatásukat. Az év végéig az áremelkedés tapasztalható lesz, de ez korábban is így volt, majd januárban csökkenés következett be.

Forrás : hirado.hu

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!