Fával fűtők figyelem! 600 ezer magyar háztartást érintő tilalom jön! Ez mindne fával fűtőnek fájni fog!!! – erre nagyon sokan fognak ráfázni!

Fával fűtők figyelem! 600 ezer magyar háztartást érintő tilalom jön! Ez mindne fával fűtőnek fájni fog!!! – erre nagyon sokan fognak ráfázni!

0

Miután a Magyarországon felhasznált tűzifa jelentős része romániai importból származik, az ezt a tüzelőanyagot használó hatszázezer háztartás szó...

Miután a Magyarországon felhasznált tűzifa jelentős része romániai importból származik, az ezt a tüzelőanyagot használó hatszázezer háztartás szó szerint ráfázhat, ha a szomszédos országban betiltják a tűzifa exportját.

Az erdőkkel teli Romániában nehéz tűzifát venni. Korlátoznák a kivitelt.

A romániai háztartások 60 százalékában fűtenek tűzifával, ezen belül vidéken 80 százalékos ez az arány. Az elmúlt évek drágulása nyomán egy köbméter tüzelőanyagnak való fa ára megközelítette a 600 lejt (40,6 ezer forint), ami cselekvésre késztette a politikusokat - derül ki a Maszol cikkéből. 

A bukaresti szenátus hónapokkal ezelőtt elfogadta azt a törvénytervezetet, amely maximum három évre megtiltaná a tűzifa kivitelét Romániából. A képviselőház ipari bizottsága a héten pozitív véleményt fűzött a javaslathoz, igaz, a három évet egyre mérsékelte.

Az utóbbi testület egyik tagja, Bende Sándor, az RMDSZ képviselője elmondta a Maszolnak, hogy rengeteg panaszt kap választóitól, amelyekből az derül ki, hogy nem lehet tűzifához jutni. Ezért ő az egyik azok közül, akik kezdeményezték a törvénytervezetet.

Az ipari bizottságban elhangzott adatok szerint Románia az év első nyolc hónapjában 700 ezer és egymillió tonna közötti tűzifát vitt ki az Európai Unió tagországaiba. Ez a szám nem tartalmazza azt a mennyiséget, amelyet az EU-n kívülre exportáltak. Emellett nem szerepel benne a műfa, rönkfa és deszka formájában kiszállított áru mennyisége sem,írja a dehir.hu

A Napi.hu összefoglalója szerint a román parlament képviselői az export ideiglenes tilalmával oldanák meg a krízist, amit a Magyarországon tűzifát égető 600 ezer háztartás is megérezne, miután a hazai import legfontosabb forrása Románia.

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!