Dolgozók figyelem! Megszűnik a munkáltatói adóbevallás! Mindenképp tájékozódj, mert nagyon fontos kötelező feladatod lesz ezzel kapcsolatban

Dolgozók figyelem! Megszűnik a munkáltatói adóbevallás! Mindenképp tájékozódj, mert nagyon fontos kötelező feladatod lesz ezzel kapcsolatban

0

Megszűnik a munkáltatói adóbevallás! Az éves személyi jövedelemadót ezentúl a NAV fogja elkészíteni a munkavállalónak, nem a munkáltató. Adóbevallás...

Megszűnik a munkáltatói adóbevallás! Az éves személyi jövedelemadót ezentúl a NAV fogja elkészíteni a munkavállalónak, nem a munkáltató.

Adóbevallás 2018: határidők, dátumok, fontos tudnivalók a 2018-as szja bevallásról

Tisztelt Ügyfelünk! HIVATALOS NAV INFORMÁCIÓK!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2018-ban is készít adóbevallási tervezetet, amelyet a munkáltatók, kifizetők által a NAV-hoz benyújtott adatszolgáltatások alapján állít össze.

Az adóbevallási tervezet 2018. március 15-étől ügyfélkapu regisztráció birtokában megtekinthető, szükség esetén kiegészíthető, módosítható, illetve jóváhagyható.

Az a magánszemély, akinek nincs ügyfélkapuja, de van érvényes e-mail címe, az alábbi adatok kitöltésével és beküldésével 2018. március 19-éig kérheti a tervezet papír alapú postázását a NAV-nál nyilvántartott címére. Az adóhatóság a megadott e-mail címre adóbevalási tervezetet nem küld, kizárólag az alábbi kérelmével kapcsolatban küld tájékoztatást.

Ügyfélkapu regisztráció hiányában kérelmének benyújtására – adóazonosító jelének és születési dátumának megadásával – az alábbi módok közül is választhat:

SMS-ben a 06 (30) 344-4304-es telefonszámon a következő formában: SZJA szóköz adóazonosító jel szóköz ééééhhnn (például: SZJA 8901234567 19600319) a „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon (BEVTERVK), kötetlen formátumú levélben (megadva adóazonosító jelét és születési dátumát) a NAV telefonos tájékoztató rendszerein keresztül (NAV Infóvonal és ÜCC), személyesen a NAV ügyfélszolgálatain.-írja a http://www.nav.gov.hu/eszja/eszja.

ÉS NÉZZÜK MEG MÉGEGYSZER KICSIT ÉRTHETŐBBEN!

A munkáltatói adómegállapítás megszűnése'

2018. január 1-jén hatályát veszti az Szja tv. 14. §-ában foglalt, a munkáltatói adómegállapításra vonatkozó rendelkezés, ami azt is jelenti, hogy a munkáltató a 2017-es évre vonatkozóan már nem készítheti el a munkavállalók adóelszámolását.

Azoknak a munkáltatóknak tehát, amelyek eddig vállalták a munkáltatói adómegállapítás elkészítését, 2018. január hónapjában nem kell nyilatkoztatniuk a munkavállalókat arról, hogy a munkáltatói adómegállapítás lehetőségét választják-e.

Fontos felhívni azonban a figyelmet arra, hogy a munkáltatóknak, kifizetőknek továbbra is el kell készíteniük és 2018. január 31-éig át kell adniuk a magánszemélyek részére az összesített igazolást.

Ez a változás ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a magánszemélyek kizárólag önadózással készíthetik el a személyi jövedelemadó-bevallásukat, hiszen az állami adó- és vámhatóság (NAV) – a nyilvántartásában szereplő, a munkáltatói, kifizetői bevallások, adatszolgáltatások adatai alapján – 2018-ban is elkészíti a magánszemélyek adóbevallási tervezetét, külön erre irányuló kérelem nélkül.

Az elkészített adóbevallási tervezeteket a NAV 2018. március 15-étől az ügyfélkapun keresztül elérhetővé teszi, az adóbevallási tervezetek a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető eSZJA oldalon tekinthetők meg.-írja az adozona.hu.

Várhatóan mikor küld részemre a NAV szja bevallási csomagot?

2018-ban az adóhatóság nem postáz a magánszemélyek számára bevallási csomagot. Az adóhatóság bevallási tervezetet készít mindenkinek, kivéve a jogszabályban meghatározott azon adózókat, akik maguk kötelesek bevallásuk elkészítésére. A bevallási tervezetet az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek a tárhelyükön keresztül érhetik el.

Aki még nem regisztrált az ügyfélkapun, az SMS-ben, internetes űrlapon, postán beküldött kérelemmel vagy telefonon kérheti a bevallási tervezet kiküldését.

Kinek nem készül bevallási tervezet?

Az egyéni vállalkozók, áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és az őstermelők részére nem készül bevallási tervezet. Ők a már megszokott módon kötelesek eleget tenni bevallási kötelezettségüknek a 16SZJA bevallás kitöltésével.

Nem készül azoknak sem bevallási tervezet, akik munkáltatói adómegállapítás útján tesznek eleget bevallási kötelezettségüknek.

Érdeklődni szeretnék, hogy idén még van-e lehetőség a 1653Ny nyomtatvány kitöltésére és lehet-e kérni, hogy önök készítsék el az adóbevallásomat?

2018-ban már nincs lehetőség egyszerűsített bevallás igénylésére, azonban az adóhatóság külön erre irányuló kérelem nélkül a magánszemélyek jelentős részének törvényi előírás alapján készít adóbevallási tervezetet.

Az a magánszemély, aki eddig is saját maga csinálta a bevallást idén is megteheti, vagy meg kell várnia a NAV által elkészített bevallási tervezetet?

Aki saját maga szeretné elkészíteni szja bevallását az továbbra is megteheti. A 16SZJA bevallás már most letölthető a NAV honlapjáról. Nem szükséges várnia a bevallási tervezetre.

Korábbi években magam készítettem szja bevallásomat, amelyet az ügyfélkapun keresztül küldtem el a NAV részére. Idén mi a teendőm?

2018-ban a magánszemélyek jelentős részének adóbevallási tervezet készül Az adóbevallási tervezetet az ügyfélkapuval rendelkezők 2018. március 15-től a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető weboldalon nézhetik meg és szükség esetén módosíthatják. Lehetősége van arra, hogy a bevallási tervezet adatainak felhasználásával készítse el szja bevallását.

Ügyfélkapuval rendelkezem, hogyan kapom meg a bevallási tervezetet?

A bevallási tervezetet 2018. március 15-e után elérheti el az Ügyfélkapun keresztül a NAV által kialakított internetes felületen.

Nem rendelkezem ügyfélkapuval, hogyan kaphatok bevallási tervezet?

Ebben az esetben papír alapon kérheti a bevallási tervezetet, amelyet az alábbi módokon lehet jelezni:

–   a NAV ügyfélszolgálatán személyesen,

–   SMS-ben a 06-70/717-7878 telefonszámon (meg kell adnia adóazonosító jelét és születési dátumát a következők szerint: SZJA szóköz adóazonosítójel szóköz ééééhhnn),

–   a NAV honlapjáról elérhető webes űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja/eszja)

–   a NAV telefonos tájékoztató rendszerén keresztül.

2018. március 15. után a tervezet már csak a NAV ügyfélszolgálatain kérhető.

Nem a megadott formátumban küldtem el SMS-ben a papír alapú bevallási tervezet kérésemet, megkapom-e majd ennek ellenére? Mi a teendőm?

Ilyen esetben SMS-ben tájékoztatást kap arról, hogy nem megfelelő a formátum és ismételje meg a kérését.

Egyéni vállalkozó vagyok, de egész évben szüneteltettem a tevékenységemet. Munkaviszonyból származó jövedelmet szereztem. Készít nekem a NAV bevallási tervezetet?

Igen, ebben az esetben a vállalkozói tevékenység szüneteltetése miatt, az adóhatóság készít bevallási tervezetet.

Külföldi állampolgár vagyok, de naponta járok Magyarországra dolgozni, mint alkalmazott. Számíthatok-e arra, hogy a magyar adóhatóság részemre is készít bevallási tervezetet?

A munkáltatója által teljesített bevallások és adatszolgáltatások alapján Önnek is készül bevallási tervezet.

Elfelejtettem aláírni a bevallási tervezetet kérő nyomtatványomat. Be kell-e mennem az adóhatósághoz pótolni az aláírást, vagy újra be kell nyújtani a nyomtatványt?

Nem kell sem befáradni javítani, sem újra benyújtania a kérelmét, az aláírás nélkül is elfogadható.

Most nincs ügyfélkapum, de tervezem, hogy tavasszal nyitok. Nekem kell-e papír alapon a bevallási tervezetet kérnem, vagy majd én is hozzáférhetek az ügyfélkapu megnyitása után elektronikusan?

Ha március 18-e után nyit ügyfélkaput, akkor is hozzá tud férni elektronikusan az Ön részére készült bevallási tervezethez.

Jelenleg Győrben élek, de az állandó lakcímem Debrecenben van. Kérhetem a bevallási tervezetem a jelenlegi lakcímemre?

tervezetet a NAV nyilvántartásában szereplő levelezési címre küldi ki az adóhatóság annak a magánszemélynek, akinek nincs ügyfélkapuja és kérte a bevallási tervezet postázását. A T34. számú adatlapon lehet bejelenteni vagy módosítani a levelezési címet.

Jövedelemigazolásra lenne szükségem, de még nem férek hozzá a NAV által készített bevallási tervezethez. Hogyan kaphatok jövedelemigazolást?

Jövedelemigazolást az szja bevallás benyújtását követően tud kérni. A NAV által készített bevallási tervezetet,ha van ügyfélkapuja március 16. után érheti el, így annak felhasználásával csak azt követően tudja a bevallását beadni.

Ha ezt megelőzően szeretne igazolást kapni, akkor a 16SZJA bevallását saját magának kell kitöltenie és benyújtania.

Van ügyfélkapum, de nem emlékszem a jelszavamra. Hogyan fogom tudni megnézni az adóbevallásomat?

Ahhoz, hogy ismét érvényes jelszava legyen, az ügyfélkapu weboldalán az „Elfelejtett jelszó” űrlapot kell kitölteni. Az űrlapon meg kell adnia felhasználói nevét és a regisztráció során rögzített e-mail címét. A rendszer az ügyfélkapus e-mail címre egy új, egyszer használatos kódot küld a kérést követően. Ezután a küldött instrukciókat követve ismételten használni tudja az ügyfélkaput.

Van ügyfélkapum, de a regisztrációkor megadott e-mail cím már nem él. Hogyan fogom tudni megnézni az adóbevallásomat?

Az elektronikus levélcím módosítására az ügyfélkapun belépve a „Saját adatok” menüpontban van lehetőség.

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!