Gyász: hosszú betegség után elhunyt a neves magyar színész, akinek a hangját mindenki ismerte

Gyász: hosszú betegség után elhunyt a neves magyar színész, akinek a hangját mindenki ismerte

Színész, aki számtalan világhírű filmes, tévés karakter szinkronhangja is volt. Vasárnap, 80 éves korában elhunyt Szokolay Ottó Jászai Mari-díjas...

Színész, aki számtalan világhírű filmes, tévés karakter szinkronhangja is volt.

Vasárnap, 80 éves korában elhunyt Szokolay Ottó Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész – írja a műsorvízió blog.

A méltán népszerű színész 1957 és 1961 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatójaként egy évfolyamon végzett többek között Tímár Évával, Sztankay Istvánnal, Pap Évával, Szilágyi Istvánnal, Verebély Ivánnal és Mécs Károllyal.

Olyan régi, nagy klasszikusokban is szinkronizált mint a Bűvölet, A chateauvalloni polgárok, a Twin Peaks, az Álomhajó vagy a Marimar. James Cromwell, James Rebhorn színészek nagyar hangja volt, Jim Broadmentnek is ő kölcsönözte a hangját például a harry Potter-filmekben. 2017-ig az NCIS kórboncnok Doki-jának a magyar hangja is ő volt. A portál szerint megromlott egészségi állapota miatt az utóbbi időszakban már szinte egyáltalán nem szinkronizált.

A femina. hu szerint hosszan tartó betegség után hunyta le örökre szemeit a színész, akit 1984-ben Jászai Mari-díjjal, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki, s aki 2014-ben érdemes művész lett.

Szokolay Ottó hangján generációk nőttek fel, sorozatok, tévé- és mozifimek szereplőinek magyar hangjaként, dokumentumfilmek narrátoraként hallhattuk őt, s szinte nincs is olyan ember Magyarországon, aki ne ismerné fel a hangját.

Nyugodjék Békében!

Forrás: www.blikk.hu

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!