Itt a világvége? Egyre pokolibb a helyzet – Közegészségügyi Intézet szerint legalábbis

Itt a világvége? Egyre pokolibb a helyzet – Közegészségügyi Intézet szerint legalábbis

Négy településen is egészségtelen a levegő a magas szállópor-koncentráció miatt – közölte az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) szerdán a...

Négy településen is egészségtelen a levegő a magas szállópor-koncentráció miatt – közölte az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) szerdán a Facebook-oldalán.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb összesítése alapján Dunaújvárosban, Kecskeméten, Nyíregyházán és Pécsett érte el ezt az egészségtelen szintet a levegőben a kisméretű részecskék – azaz a szálló por – koncentrációja.

Ezen felül további 13 város levegő-egészségügyi helyzete „kifogásolt”. Ezek: Budapest, Debrecen, Győr, Miskolc, Putnok, Sajószentpéter, Százhalombatta, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Vác, Várpalota, Veszprém.

Az NNK javasolja, hogy az érintett térségekben a légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, az idősebb korúak, valamint a gyermekek, kerüljék a szabadban tartózkodást, az aktív testmozgást. Az egészségtelen minősítést kapott településeken az egészséges emberek is kerüljék a szabadban hosszabb ideig tartó fizikai munkát, sporttevékenységet, illetve a gyermekeket óvjuk a megerőltető szabadtéri tevékenységtől – hangsúlyozta az OKI.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát.

Tavaly Magyarországon szmog miatt volt riadó 2017.01.02 án 19 településen  :

Akkor így nézett ki a térkép :O 

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!