VIGYÁZAT! HATALMAS, RITKA, 5000 KILOMÉTERES FRONTRENDSZER KÖZELÍT!

VIGYÁZAT! HATALMAS, RITKA, 5000 KILOMÉTERES FRONTRENDSZER KÖZELÍT!

VIGYÁZAT! HATALMAS, RITKA, 5000 KILOMÉTERES FRONTRENDSZER KÖZELÍT! A mérsékelt éghajlati övezetben is ritkán látott, mintegy 5000 km...

VIGYÁZAT! HATALMAS, RITKA, 5000 KILOMÉTERES FRONTRENDSZER KÖZELÍT!

A mérsékelt éghajlati övezetben is ritkán látott, mintegy 5000 km hosszúságú, hullámzó frontrendszer szeli ketté Európát. A front helyzete szerda hajnalban nagyjából az Arhangelszk-Varsó-Bécs-Milánó-Lisszabon tengely mentén húzódott, a legaktívabb szakasza pedig az Alpok környékén illetve Lengyelországban tevékenykedett.

Az Alpok torlasztó hatásának következtében Ausztriából nagy területen szerda reggelig 40-70 mm csapadékot jelentettek; s annak ellenére, hogy a Tátrától északra fele annyi eső sem esett, a front mentén borult az idő, és Lengyelországban is ősziesen alacsony felhőalappal és hőmérséklettel találkozhatunk. A front más érdekességet is hozott a kontinensre: a Rhone völgyében viharossá fokozódott a misztrál nevű helyi szél, Portugáliában pedig a korábbi napokban tapasztalt hőhullám után szerda reggelre jelentősen felfrissült a levegő, Spanyolországban pedig zivatarok törtek ki a nyár derekán – ami a mediterrán területeken egyáltalán nem jellemző augusztusban.

 

E frontvonaltól keletre és délre sok a napsütés, 30 fok körüli vagy e feletti hőmérséklet jellemző, csak a Kelet-európai-síkságon van kissé hűvösebb, ahol jóval több a gomolyfelhő. Ezzel szemben Európa északnyugati felén változékony, hűvös, a Norvég- és az Északi-tenger környékén szeles az idő, a csúcshőmérséklet a Benelux-államokban, Dániában és Skandináviában általában 20 fok alatt marad, sőt Norvégia partvidékén a 15 fokot sem éri el.

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!