VIGYÁZAT! NAGYON SOKBA KERÜLHET A NETEZÉS HA EZT NEM TUDJA! VÉLETLENÜL SE KÖVESSE EL EZT A HIBÁT! MINDEN INTERNETEZŐT FIGYELMEZTET A FOGYASZTÓVÉDELEM!

VIGYÁZAT! NAGYON SOKBA KERÜLHET A NETEZÉS HA EZT NEM TUDJA! VÉLETLENÜL SE KÖVESSE EL EZT A HIBÁT! MINDEN INTERNETEZŐT FIGYELMEZTET A FOGYASZTÓVÉDELEM!

Ma már szinte minden gyerek internetezik, onnan zenét, filmet tölt le. Ugyanakkor nem árt óvatosnak lenni mindezzel, ugyanis egy jóhiszemű...

Ma már szinte minden gyerek internetezik, onnan zenét, filmet tölt le. Ugyanakkor nem árt óvatosnak lenni mindezzel, ugyanis egy jóhiszemű kattintás is akár büntetőjogi felelősségre vonást eredményezhet, de vaskos kártérítési igényt is a nyakunkba akaszthatnak.

 

Mint ahogy Magyarország V. középtávú Fogyasztóvédelmi Politikájában is alapvető célként jelenik meg, a fogyasztókat fel kell készíteni a digitális kor kihívásaira és ez ugyancsak igaz az internet használatára. Ma már számtalan olyan tartalom érhető el online, amelyeknek a letölthetőségét, és további felhasználását különböző oldalak már néhány kattintással biztosítják. A fogyasztók által közkedveltnek minősülő olyan művek, mint például a zenék, filmek, könyvek ugyanakkor szerzői jogi oltalom alá esnek. A köztudatban máig nem él kellőképpen az, hogy rendszerint a szerzőknek kizárólagos joguk van az anyagi és nem anyagi formában történő bármilyen felhasználásra, és engedélyük nélkül nem is lehet(ne) felhasználni azokat a szerző engedélye nélkül. Pedig a szerzői jogi védelem alá eső műnek a hozzájárulás nélküli felhasználása adott esetben akár büntetőjogi felelősségre vonással is bírhat, nem is beszélve arról, hogy a szerző többek között kártérítési igénnyel élhet a jogait megsértővel szemben.

udatosítani kell ezt már a koruk folytán sn speciálisan védendő fogyasztóknak minősülő gyermekekben is, hiszen adott esetben nagyobb kárt is okozhatnak azzal, ha valamilyen szerzői jogi védelem alá eső művet megosztanak, hozzáférhetővé tesznek online. Engedély hiányában vagy annak kereteit túllépve ugyanis jogosulatlan lehet a mű felhasználása. A legfontosabb itt is, mint mindig, a megelőzés és a kellő elővigyázatosság. Elengedhetetlen az illegális, bizonytalan tartalmú oldalak látogatásának mellőzése és a megfelelő utánajárás. Így ma már több olyan tartalomszolgáltató is van, amelyek biztosítják azt, hogy a fogyasztók otthonaikban legálisan, mások törvényes jogait nem sértve, havonta néhány ezer forintért élvezzék a műveket, hallgassanak zenét, töltsenek le filmeket.

Nem szabad elfeledkezni az interneten a gyermekekre leselkedő, veszélyt jelentő olyan tartalmakról sem, amelyek megnyilvánulhatnak többek között a személyes adatokkal történő visszaélésben, zaklatásban, holott ezek kivédésére ma már hatékony eszközök léteznek. Például a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság adatai szerint a szülők alig egytizede alkalmaz ma Magyarországon valamilyen szűrőszoftvert, amellyel ellenőrizheti többek között gyermekei internetezési szokásait. Pedig azok néhány kattintás útján, ingyenesen letölthetőek.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége felhívja a figyelmet a körültekintő internethasználat fontosságára különösen a gyermekek esetében, akik koruk folytán speciálisan védendő fogyasztóknak minősülnek. Alapvető tudatosságra, kellő elővigyázatosságra kell nevelni a fiatalokat és a digitális kor diktálta körülményekhez igazodva felhívni a figyelmüket az internettel felmerülő veszélyekre!

Forrás : https://www.feosz.hu

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!